Barion Pixel
Szódabikarbóna díszek

Szódabikarbóna díszek

Úgy gondolom, hogy a közös konyhai tevékenységek azok, amik a legjobb és legszéleskörűbb lehetőségeket adják a gyerekeknek (főleg hidegebb időben, amikor nem lehet odakinn annyit játszani földdel/homokkal) arra, hogy különböző tapintású anyagokkal találkozzanak, dolgozzanak, játszanak. Ez a szódabikarbónából készült „tészta” is ilyen. Egyszerű és gyors elkészíteni és csinálhatjuk a gyerekekkel együtt is! A kicsik segíthetnek a mérésben, öntögetésben, keverésben, már ennek során is sok-sok különböző textúrával találkoznak. A végeredmény pedig egy gyurmaszerű anyag lesz, ami – ha jól dolgoztunk – nem tapad, jól formázható, nagyon jó tapintású, élvezet vele dolgozni (bár kicsit törékenyebb mint a gyurma)! Nálunk a készítés után hamar lecsaptak rá és a díszeken kívül még sokminden más is készült belőle. Ráadásul ugyanúgy festhető, mint a sima sólisztgyurma. Én pedig azért szeretem, mert vakítóan, csillogóan fehér és még évek múlva is az marad! Az első adag amit készítettem, kb. 8 éves és még mindig ezt rakjuk a karácsonyfánkra, mert még mindig gyönyörűen mutat. Nagyon szép karácsonyi dekoráció készíthető tehát belőle – a csillogását a szódabikarbóna adja!

Ami kell hozzá:

  • 1 rész kukoricakeményítő (étkezési keményítő)
  • 2 rész szódabikarbóna
  • 1,25 rész víz

Hogyan készítsd el?

  1. Az alapanyagokat a felsorolásban említett arányban szépen, csomómentesen elkeverjük, majd elkezdjük főzni alacsonyabb hőfokon. Egy idő után kezd besűrűsödni és összeáll egy kicsit lágyabb, gyurmaszerű masszává.
  2. Amikor már úgy érezzük készen van, levesszük a tűzről, kicsit hagyjuk hűlni és még melegen átgyúrjuk.
  3. Ezután becsomagoljuk, vagy jól záródó dobozba tesszük és így hagyjuk teljesen kihűlni, ezután érdemes majd vele elkezdeni dolgozni.
  4. Érdemes kinyújtani és díszeket szaggatni belőle! Nyújtás közben a felület díszítéséhez használjatok tujaágat, fenyőágat, csipkét, aminek a lenyomata megmarad a díszeken.
  5. Levegőn szárad, viszonylag hosszú idő alatt (akár 1,5- 2 nap is lehet), érdemes egyszer megfordítani közben a díszeket!
  6. Száradás után pedig jöhet a festés, ha szeretnétek!

Galéria: