Barion Pixel
Égő diógyertyák

Diógyertya

Amikor kicsi voltam, apukámmal sokszor készítettünk otthon diógyertyát a karácsonyt várva. Emlékszem, ahogyan olvad a viasz, majd újra megdermed, meggyújtjuk a kicsi diógyertyákat – az egész olyan varázslatos! Viszonylag hamar leégnek, mert olyan picik, de talán ez is hozzátesz az értékükhöz. Még egy dologért nagyon szeretem, az pedig az, hogy úsztatni is lehet, és úgy is csodaszép, ahogyan ég!

Elkészíteni is nagyon egyszerű, de csak olyan kicsivel csináljátok, aki biztonsággal mozog a konyhában! A nagyobbik (kiscsoportos ovis) kisfiam segített a viasz olvasztásában, keverésében. A viaszt aztán én adagoltam a dióhéjakba, ő pedig fújogatta, hogy megdermedjen.

Ami kell hozzá:

  • gyertyamaradékok (nagyon jól működik ezzel is) vagy méhviasz pasztilla
  • dióhéjak – az Őszi barangoló használata során biztosan felgyűlt néhány otthon! 🙂
  • madzag (az jó, ha van otthon kanócotok, de mi mindig sima madzaggal csináljuk és remek az is!)

Hogyan készítsd el?

A méhivasz pasztillát/gyertyamaradékokat olvasszátok fel gőz felett egy fémedényben, mintha csokit olvasztanátok, a madzagot pedig próbáljátok meg középen tartani és kanalazzatok rá egy réteg viaszt. Várjátok meg amíg kicsit megdermed, hogy a kanóc a helyén maradjon, aztán jöhet rá a többi viasz is.

Tipp: ha csak egy-két gyertyácskát csinálnátok, akkor a dióhéjak olyan kicsik, hogy simán elég, ha egy nagyobb gyertyából viaszt csepegtettek bele és kevesebb macerával is jár!

Ha nincs otthon dióhéjatok, akkor mandarin- és narancshéjjal is kiválóan működik!!