Barion Pixel

Őszi barangoló

6,995 Ft

Őszi barangoló kártyacsomag harmadik, bővített kiadása, amelynek tartalma:

 • 1 pakli és termés tartó zsák
 • 53 db matt fóliával ellátott, 12×8 cm-es, 350 grammos papír kártyalap saját grafikával:
  • 5 db borítólap + leírás
  • 26 db képkártya, a hátoldalán játékötletekkel
  • 5 db színkártya
  • 3 db kétoldalas érzék kártya
  • 13 + 1  db levélforma kártya

Elérhetőség: Készleten

Az Őszi barangolóról

Az Őszi barangoló egy őszi sétákhoz készült „kincskereső” játék. Két kisfiammal és egy kislányommal már közel 7 éve sétálunk közösen nap mint nap, és alig akadt olyan őszi séta, amiről ne tértünk volna haza néhány (vagy éppen egy kossárra való) apróbb kinccsel. A barangoló alapötletét ezek a séták, a séták során összegyűjtött terméskupacok, levelek, kavicsok, botok, továbbá a montessori szemléletet követők által is kedvelt „nature hunt” tevékenység adta, amelynek célja, hogy a minket körülvevő természetet, közvetlen környezetünket személyes tapasztalat útján ismerjük meg. Sőt, nem csak megismerjük, hanem a megismerés által meg is szeretjük, megtanuljuk óvni és gondoskodni róla! Mindemellett a termések és apróbb kincsek gyűjtögetése remek szórakozás és megnyugtató tevékenység is mind kicsiknek, mind nagyoknak. Remélem, hogy ezzel a kártyacsomaggal sokatokat tudunk majd arra ösztönözni, hogy minél többet menjetek sétálni! Figyeljétek meg milyen hangok, illatok vesznek titeket körbe, legyetek jelen, legyetek sokat kinn a természetben, akár jó idő van, akár rossz, és gyűjtsetek odakint kincseket!

Jó szórakozást kívánunk a barangoláshoz!

Mit tartalmaz a kártyacsomag?

A kártyacsomag 26 db képkártyából, 5 db színkártyából, 5 db érzék kártyából és 13 db levélforma kártyából áll, amelyeket séták, kirándulások során és otthon a termésekkel, összegyűjtött kincsekkel együtt is tudtok használni.

A képkártyákat úgy állítottuk össze, hogy már a legkisebbek is találhassanak közöttük számukra érdekeset. Az egyszerűbb kavicsot, csigaházat és botot ábrázoló lapok mellett a legtöbb kártyán fák őszi terméseit láthatjátok.

Hogyan használd a kártyákat séta során?

A kártyákat vigyétek el magatokkal egy sétára – legyen az egy rövid séta az óvodából/iskolából hazafelé, a boltba, játszótérre, akár egy nagyobb felfedező sétára a környéketeken, egy parkba, esetleg menjetek el kirándulni!

Képkártyák

Keressétek meg és gyűjtsetek össze minél többet a képkártyákon szereplő „kincsekből”! Mindenképp vigyetek valamit magatokkal, amibe gyűjteni fogtok! A kártyák alján ikonok jelzik, hogy az adott termést nagy eséllyel hol találhatjátok meg, városban vagy erdőben. Külön ikon jelzi emellett, hogy körülbelül mekkora termést kell keresnetek és hogy az ehető-e. A város ikonnal ellátott képkártyákon szereplő fák terméseit úgy válogattuk össze, hogy egy egyszerű városi séta során a lakóhelyetek közvetlen közelében meg tudjátok találni őket. Az őszi ehető terméseket célszerűbb fás, családi házas környéken keresni.

Tipp: Kisebb gyerekekkel csökkentsd le a kereshető termések számát! Otthon előre válogass ki néhány darabot, az sem baj, ha végül nem gyűjtitek mindet össze. Az ő életkorukban nem a végeredmény, hanem maga a tevékenység legyen a lényeg! Engedjük, hogy ők vezessék a gyűjtögetés folyamatát, figyeljük meg, hogy mi érdekli őket. Legyünk türelmesek és velük együtt élvezzük, ha egy-egy tevékenységet akár hosszú percekig ismételgetnek pl. fél órán keresztül cipelik és dobálják ugyanazt a gesztenyét. A kártyák neked is segíthetnek abban, hogy milyen terméseket érdemes keresni, hogyan teheted mindkettőtök számára élvezetessé a szabadban töltött időt.

A képkártyák hátoldala – Játéktár

A képkártyák hátoldalán az adott terméshez, gyűjtögethető kincshez kapcsolódó játékötleteket olvashattok. A legtöbb kártyán kinti és benti játékötletet is találtok, hogy minél sokrétűbben tudjátok használni az adott termést. Szeretném, ha ezek az ötletek inspirációként szolgálnának nektek a közös minőségi időtöltéshez, meghoznák a kedveteket a természetes anyagokkal való játékhoz. A játékokat nyugodtan formáljátok a saját igényeitekhez, gyermekeitek életkorához, érdeklődési köréhez. A játékok válogatásánál célom volt, hogy minél többféle ötlet kapjon helyet a játéktárban. Vannak köztük mozgásos, szenzoros játékok, kísérletezős feladatok és szerepjátékot támogató játékok is.

Tipp: A játéktárt használjátok kiindulópontnak, azonban adjatok teret a gyermeki fantáziának és kreativitásnak is. Hagyjátok, hogy a saját módjukon fedezzék fel a gyerekek a környezetüket. Figyeljük meg a gyermekünk aktuális érdeklődését, és ha épp pl. abban az életkorban van, hogy mindent szeret szétszedni, akkor támogassuk ebben, szedjük szét együtt az összes termést.

Ahhoz, hogy megfelelő szabad játék tudjon kialakulni odakinn, megfelelő mennyiségű idő szükséges, így legyetek kint minél többet a szabadban!

Színkártyák

Keressetek és gyűjtsetek össze olyan színű, vagy olyan színt tartalmazó terméseket, faleveleket, kavicsokat és egyéb kincseket, amilyeneket a színkártyákon láttok.

Tipp: Ha többen mentek sétálni, vagy esetleg ti is szívesen beszállnátok ilyen módon a kincsvadászatba, osszátok fel egymás között a színeket és versenyezhettek, ki tud több érdekes kincset találni, amelyben megtalálható az ő színe!

Levélforma kártyák

A levélforma kártyák között az alap levélformákat, összesen 13 db lapot találtok. Ezekkel a kártyákkal nem az a cél, hogy a gyerekek a különböző fák leveleit tanulják meg beazonosítani, hanem hogy segítsék őket a természetben előforduló különböző, vagy méretben eltérő, de egymáshoz hasonló formák felismerésében. Ez a képesség később több területen is nagyon hasznos lesz számukra!

A levelek között találtok egyszerű és összetett leveleket is. Egyszerű levél pl. a hársfa levele, összetett levél pl. a vadgesztenye vagy az akác levele. Összetett levél esetén nem az egész formáját tudjátok vizsgálni a kártyák alapján, hanem a külön kis levélkékét.

Hogyan használjátok:
 1. Húzzatok egy levélformát és keressetek ahhoz hasonló levelet a közeletekben!
 2. Gyűjtsetek sok szép levelet, majd terítsétek ki és próbáljátok meg párosítani őket a formákhoz.
 3. Játsszatok levélforma memóriát: keressetek minél több formához levelet. A leveleket és a hozzájuk tartozó kártyákat (lefordítva) terítsétek ki, és indulhat is a játék!
Érzék kártyák

A séták során nem csak kézzelfogható dolgokat gyűjthetünk, hanem különböző érzéseket, illatokat, hangokat is! Az érzék kártyák segítenek lelassulni, jobban a jelenbe helyezkedni, odafigyelni a saját környezetünkre, a kicsiknek felismerni és tudatosítani a különböző testi érzeteiket, érzéseiket.

Mit hallok?
 • Egészen kicsikkel a kártyákat használjuk inspirációnak, figyeljük meg, hogy ők milyen hangokra kapják fel a fejüket, ezeket azonosítsuk be nekik, hívjuk fel érdekes hangokra a figyelmüket és idézzünk elő együtt hangokat! Utóbbi lesz talán számukra a legélvezetesebb.
 • Óvodásokkal álljatok meg egy-két percre a séta során, akár többször is, és maradjatok csöndben, majd beszéljétek meg milyen hangokat hallottatok! Velük külön kereshetitek is a kártyákra felírt hangokat. Megbeszélhetitek merre kell sétálni ahhoz, hogy ezeket halljuk.
 • Kisiskolásokkal játsszatok olyat, hogy egy-egy percre megálltok és csöndben figyeltek, majd felsoroljátok, leírjátok milyen hangokat hallottatok. Össze lehet hasonlítani, ki tudott több különböző hangot gyűjteni.
 • Több olyan hang is szerepel a kártyákon, amit mi is elő tudunk idézni, ezeket csináljuk meg együtt. Például dobjunk kavicsot egy pocsolyába, lépjünk bele a sárba, gurítsunk el egy gesztenyét, zörgessük meg a csörgőfa termését, stb.

Mit látok?

A „Mit látok?” kártyán szereplő dolgokat össze is gyűjthetitek, de tekinthettek rá inspirációként is. Keressetek magatok körül csodaszép dolgokat!

Tipp: Az érzék kártyák kapcsán ne felejtsük el azt sem, hogy hagyjunk időt és lehetőséget a gyerekeknek maguknak megfigyelni, felfedezni az adott dolgokat, érzeteket, illatokat és hangokat. Nem feltétlen kell minden helyzetben nekünk közbelépni és magyarázni. Legyünk jelen az adott szituációkban mi is ugyanúgy, irányíthatunk is, de csak mértékkel. Egy idő után lehet, hogy ők fogják felhívni a figyelmünket a nekik tetsző dolgokra!

Mit érzek?

Ezeken a kártyákon különböző illatok és érzetek leírásai szerepelnek. Ezek esetén egy-egy séta során nem az itt felsorolt dolgok összegyűjtése a cél, hanem az, hogy megfigyeljétek, milyen illatok vesznek titeket körül, milyen érzeteket vált ki belőletek a környezetetek, milyen tapintása van a körülöttetek lévő tárgyaknak. A kártyákat használjátok inspirációnak, vezérfonalnak, amely mentén elindulhattok. Egy-egy érzés, illat csöndes vizsgálata rengeteg örömöt okozhat! Osszuk meg egymással azokat, amik tetszenek, vagy akár kellemetlenek nekünk. Kisebb gyerekeknek segítsünk tudatosítani és felismerni ezeket. Például mondjuk el, hogy érzem, ahogy az arcomra süt a meleg őszi nap, érzem, ahogy simogat, te is fordítsd oda a fejed! Érzed te is, jó érzés? Vagy: érzem, ahogy fúj a szél, kicsit fázom tőle, húzzuk össze a kabátunkat. Te is érzed? Érzed milyen szárazak ezek a falevelek? Szétmorzsolódnak az ujjaink között! És így tovább…

Tipp: Ha az érzés kártyákat többször is elővesszük az ősz során és megbeszéljük miket tapasztalunk magunk körül, akkor segíthetünk a kicsiknek, óvodásoknak nyomon követni az idő múlását is. Figyeljük meg, hogy mikor süt a nap, mikor mekkora az árnyékunk, mikor lesz sötét és világos, mikor van melegünk és mikor fázunk. Ezeket ne konkrét időpontokhoz, órához kössük, hanem az ovisoknál és kicsiknél próbáljuk a napi rutintevékenységekhez kötni. Például: mikor az óvodába megyek érted már sötét van / még világos van.

Tipp: A séták során mindig készítsetek egy-egy képet ugyanarról a fáról, parkrészletről… később visszanézhetitek, hogyan változott meg az adott fa és a környezete, a táj!

Hogyan használd a kártyákat otthon?

 1. Párosítsátok a terméseket otthon a képkártyákhoz. Akár kiállítást is rendezhettek belőle! Tipp: Ne feledjétek: nem a végeredmény, hanem a folyamat a lényeg (ez igaz magára a gyűjtögetés folyamatára is)! A gyerekekkel együtt más csoportosítási, rendszerezési lehetőségeket is kitalálhattok, legyetek kreatívak!
 2. Az összegyűjtött kincseket válogassátok szét színek, színárnyalatok szerint, ehhez használjátok a színkártyákat. Tipp: A lakásban keressetek olyan apróbb dolgokat, amelyek színben passzolnak a termésekhez és a kártyákhoz!
 3. Az érzék kártyák alapján megbeszélhetitek milyen volt a séta és lehet róla rajzot is készíteni.
 4. Nagyobbakkal a hangkártyák alapján rajzolhattok „hangtérképet” a sétáról, lakóhelyetek környezetéről, lerajzolva azt, hol milyen hangot hallottatok, hol milyen hangot lehet hallani. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, egyszerűen berajzolhatjátok, hogy a környéketeken hol lakik kutya, hol van óvoda, iskola, ahol gyerekhangokat lehet hallani, hol szokott sok galamb összegyűlni stb.

FIGYELEM!

A kártyákkal ne hagyd felügyelet nélkül 3 évnél fiatalabb gyermekedet. A kártyákat szájba venni tilos!

A gyűjtögetett terméseknél, mielőtt megkóstoljátok őket, mindig bizonyosodjatok meg róla több forrásból is, hogy a megfelelő termést találtátok-e meg!

Pakkli 2023 – minden jog fenntartva

Érdekelhetnek még…

Őszi barangoló 3. kiadás - borítóŐszi barangoló
6,995 Ft

Elérhetőség: Készleten