Barion Pixel
Jéglámpások mécsessel

Jéglámpás, termésekkel és levelekkel díszítve

Ahogy egyre hidegebb és sötétebb van odakinn, egyre jobban esik minél több fényt gyújtani magunk körül! A jéglámpás egyszerűen elkészíthető, a végeredmény pedig egy igazán környezetbarát mécsestartó lesz. Pár óra alatt megfagy a fagyasztóban, ha délelőtt elkészítitek, este már gyönyörködhettek is benne! Óvodáskorú gyerekkel már közösen készíthető,  nagyon tudják élvezni, hiszen kell hozzá vizet öntögetni, bogyókat-ágakat pakolgatni, ezeket rendezgetni, szuper közös időtöltés! Ilyen esetben a végeredmény nem biztos hogy olyan lesz, amilyennek az elején elképzeltük,  nálunk is mindegyik lámpásba került minden, de ez így van jól!

Ami kell hozzá:

  • Kisebb és nagyobb, üres tejfölös vagy joghurtos poharak, vagy egyéb fagyasztóálló műanyag dobozok
  • A díszítéshez pedig fenyő és tujaágak, mindenféle termés, ami nektek tetszik és megtalálható a környéketeken. Az összegyűjtögetésük kiváló is kiváló gyerekes program lehet, amire vigyétek magatokkal az Őszi barangolót is! 🙂

Hogyan készítsd el?

A nagyobb műanyag dobozba töltsetek vizet és rakjátok bele a díszítőelemeket, a kisebb dobozt pedig helyezzétek ebbe bele – ez lesz a mécses helye! Ezt le kell valamivel súlyozni, hogy belemerüljön a vízbe. Mi először ebbe is vizet töltöttünk, de nem volt olyan jó ötlet, mert nagyon nehéz volt kibányászni utána. Inkább rakjatok bele kavicsot (nálunk ez működött a leginkább), vagy ha már úgyis a fagyasztónál jártok, fagyasztott zöldborsót (ez is működött)!

Helyezzétek a fagyasztóba pár órára. Ha megfagyott, a középső dobozból vegyétek ki a töltőanyagot vagy kaparjátok ki a jeget és öntsetek bele forró vizet, ezután már könnyen kiemelhető. A külső dobozra körbe folyassatok forró vizet, így könnyedén kicsusszan a lámpás!

Helyezzétek el kültéren, tegyetek bele mécsest és gyönyörködjetek benne!

Ha vannak egyéb formáitok, ezzel a módszerrel más tárgyakat is „kiönthettek” jégből, amelyeket ugyanúgy lehet őszi, az őszről megmaradt termésekkel, levelekkel díszíteni! Mi egy házikó alakú muffinformát próbáltunk ki és aranyos kis jégházikók lettek belőlük!

Galéria: