Barion Pixel
Méhviaszos őszi falevelek borító

Fenntartható őszi lakásdísz falevelekből

Évek óta próbálgatom, próbálgatjuk itthon a kicsikkel azt, hogy hogyan tudnánk falevélből maradandó lakásdíszt készíteni, aminek az elkészítésében, előkészületeiben ők is részt vehetnek, együtt tudjuk csinálni és még tartós is. Idén méhviszba mártott leveleket készítettünk és amellett, hogy környezettudatos, fenntartható lakásdíszeink lettek, gyönyörűen mutatnak! Nem száradnak össze, egy héttel később is még mindig olyan, mintha tegnap gyűjtöttük volna hozzá a leveleket.

Ami kell hozzá:

  • Egy kiadós őszi séta, amikor a leveleket gyűjtjük. Mi minden évben igyekszünk október közepe táján eljutni egy arborétumba, ahol sok szép, különlegesebb levél is található. Ha a sétát, gyűjtögetést még kalandosabbá szeretnétek tenni a gyerekekkel, ajánljuk figyelmetekbe hozzá az Őszi barangoló kártyacsomagot! 😊
  • Sok-sok, szép színes őszi falevél. A legjobb, ha már egy ideje a földön volt, de még nem  száradt ki, azaz nem morzsolódik. A fáról nem érdemes szedni (kivéve, ha préselni akarjátok, mert arra nagyszerűen használható), akármennyire is szép, színes és hibátlan odafenn a levél, mert még nagy a nedvességtartalma és egy-két nap alatt könnyen bebarnul a viasz alatt. Ha hazaviszitek a leveleket és nem tudjátok rögtön felhasználni az sem probléma, egy vászonzsákban hidegre helyezve, pl. az erkélyen, teraszon még kibírják több napig is.  
  • Fehér méhviasz pasztilla. Habár elsőre hallásra kevésnek tűnhet, de 100 gramm bőven elég igen nagy mennyiségű  levél bemártásához is. 
  • Fémedény, amiben gőz felett kell felolvasztani a méhviaszt.  
  • Sütőpapír, amire a leveleket fektetitek miután belemártottátok azokat a viaszba. 
Méhviaszos őszi falevél hozzávalók

Hogyan készítsd el?

A leveleket együtt kiterítettük az ebédlőasztalra és kiválogattunk egy nagyobb kupacot, amit be szerettünk volna mártani. A levélválogatást, rendezgetést kisebb gyerekekel is csinálhatjátok, azonban a méhviasz forró és az edény is, amiben készül, így olyan kicsikkel készítsétek csak, akik szoktak nektek segíteni a konyhában, ismerik és betartják a konyhai szabályokat. Iyen esetben már 3 éves kortól ki lehet ezt próbálni! 

A méhviaszt gőz felett felolvasztottuk egy fémedényben (pont úgy, mintha csokit olvasztanánk süteményhez). Fontos, hogy nem szabad felforralni! Ha már felolvadt, alacsony hőmérsékleten tartsuk szinten a viasz állagát! Ha levesszük a lángról/főzőlapról, akkor egyszerre pár levelet tudunk csak bemártani, mert könnyen kihűl és a levélre már nagyobb adag viasz fog rátapadni, ami már nem lesz átlátszó. Ha kihűlt, nyugodtan olvasszuk meg újra, de kényelmesebb szinten tartani a viasz hőmérsékletét.

Egyesével, a száruknál fogva gyors és határozott mozdulattal mártsuk bele a viaszba a leveleket és húzzuk ki! Várjuk meg, hogy a felesleg lecsöpögjön és óvatosan rázzuk vissza az edénybe. Ha gyerekekkel dolgozunk, akkor elő fog fordulni, hogy egy-egy levél (vagy nagyon sok) rosszul lesz bemártva, nem jut mindenhova viasz, esetleg valahol több lesz rajta. Ezt engedjük el, attól lesz szép és értékes, hogy együtt készítettük!

Miután lecsöpögött a levél, tartsuk pár másodpercig a kezünkben (a viasz nagyon könnyen megdermed), majd fektessük le egy sütőpapírra. A bemártott leveleket kössük madzagokra és akasszuk fel az ablakaink elé, gyönyörű lesz!

Őszi falevél mártogatás olvadt méhviaszba
Méhviaszba mártott levéldísz karnisra lógatva