Önálló öltözködés montessori szemléletmóddal borító

Az önálló öltözködés – előkészített környezet, montessori szemléletmóddal

Gyerekeink, ha megadjuk nekik a megfelelő teret, időt és eszközöket, örömmel és nagyon ügyesen öltözködnek – vetkőznek egyedül! Sosem késő, vagy épp túl korai számukra egy olyan környezetet kialakítani, ahol ezt megfelelő módon tudják gyakorolni.

Ha már önállóan tud járni a kicsi, nyugodtan, szépen lassan a szokásaitokat figyelembe véve elkezdhettek alakítani a környezeteteken. Akkor sem késő, ha már óvodás a gyermeketek, sőt biztos vagyok benne, hogy nagyon büszke lesz magára és nagyon fog örülni!

A megfelelő szemléletmód nélkül hiába van a gyerekek környezete előre kialakítva, az még nem sokat ér. Így mindenképp a szemléletmódunk kialakításával kell indítanunk.

 • Legyenek életkorhoz és finommotorikai fejlettségi szinthez igazodó, reális elvárásaink és elképzeléseink. Az önálló öltözködés nem verseny! Hanem egyike azoknak a gondoskodási feladatoknak, amit a gyermekünk idővel és sok-sok gyakorlással örömmel vesz át tőlünk!
 • Figyeljük meg a gyerekünket! Ne akarjunk túl sokat egyszerre. Lesznek olyan időszakok, amikor jobban érdekli az öltözködés és olyanok is, amikor több segítségre vágyik. Ez azután is igaz lehet, hogy már egy ideje teljesen önállóan öltözik fel, egyszer csak mégis újra kéri a segítségünket.
 • Ne helyezzünk a gyerekre nyomást az öltözködéssel kapcsolatban. Vegyük észre, mik azok az élethelyzetek, amikor igényli a segítségünket – pl. egy nagyon fárasztó nap után a holtfáradt óvodást, aki már állva elalszik fürdés után (persze mint tudjuk ez nem azt jelenti, hogy fél órával később könnyen el is fog aludni :)) nyugodtan öltöztesd fel a pizsamájába.
 • Ne korrigáljunk, javítsuk ki! Semmi baja nem lesz attól, ha fordítva felvett pizsamafelsőben alszik el, vagy kifordítva vette fel a zokniját és úgy megy el otthonról! A cél az, hogy büszkék legyenek magukra!
 • Ha nem kérnek segítséget, ne lépj közbe, várj addig, amíg segítséget nem kér, vagy nem mutatja egyértelmű jelét annak, hogy a segítségedre vágyik. Ilyenkor se feltétlen végezd el az egész folyamatot, hanem pl. először csak húzd fel a lábfején a zoknit és kérd meg, hogy húzza tovább, vagy segítsd át a fején a pólót és hagyd hogy ő maga dugja bele a kezeit.
 • Biztosítsunk megfeleő mennyiségű időt a gyereknek a felöltözéshez (pl. az esti rutinba számoljuk bele azt a plusz időmennyiséget, amit várhatóan az öltözésre fog fordítani).
 • A nagyobb lépéseket, mint hogy “öltözz fel megyünk az óvodába” bontsuk kisebb, befogadhatóbb lépésekre. Ezt akár képi elemekkel is megtámogathatod! Ez nem csak egészen kicsiknél fontos, hanem a kisebb óvodásoknál is. Ha már mindegyik lépés megy önállóan, akkor készen áll a teljes folyamatra, azonban a lépésekre és a lépések sorrendjére még sokszor emlékeztetni kell őket! Ebben segíthet az öltözködő kártyacsomag. A szekrényre ki tudjátok rakni, hogy egy adott évszakban milyen ruhadarabokat érdemes felvenni indulás előtt, így a gyermeketek magát tudja ellenőrzni, hogy mindene megvan-e. A ruhadarabokat érdemes a felvétel sorrendjében kirakni, ezzel is könnyítve a folyamatot.
Önálló öltözködés - kártyák
Öltözködő kártyacsomag játék közben

Előkészített környezet:

A cél az, hogy egy olyan környezetet alakítsunk ki számára, ami megfelelő módon támogatja az önállóságát. Legyünk rugalmasak és kreatívak a rendelkezésünkre álló terekkel és bútorokkal. Nincsen olyan, hogy tökéletes „montessori gardrób“ – figyeljük meg a gyermekeink igényeit és ennek alapján alakítsuk ki a környezetünket. 

Például ne essünk kétségbe, ha egy 1 éves még nem rendelkezik olyan szekrénnyel, ahol el tudja érni a ruháit. De ha azt látjuk rajta, hogy szívesen nézegeti és húzogatja a lábára a zoknijait, akkor a zoknis kosarát tegyük elérhetővé számára. A legfontosabb a szemléletmód!

Öltözködő matricacsomag felragasztva szekrényre

Ehhez szeretnék néhány támpontot nyújtani:

 • A legfontosabb, hogy a gyermekünk számára könnyen hozzáférhetőek és kezelhetőek legyenek a ruhái. Ez megoldható egy gyerekméretű, nyitott gardróbbal is, de ajtós szekrénnyel is ugyanúgy működhet. Létezik több egyszerű megoldás is, mint amit a képeken is láthattok. A fenti képen a mi szekrényünk látható és IKEA-s bútorból készült.
 • Mindennek legyen pontos helye, így a gyerek is tudja, hogy mit hol keressen. Emellett pedig egyszerűbb rendbentartani a dolgokat. A különböző típusú ruhadarabokat ne keverjük. Legyen mindennek külön tárolója. A matricaszettel ezt tudjuk megkönnyíteni, a gyerekek is könyebben és gyorsabban megtalálják, amit keresnek!
 • Ha van rá lehetőségünk, akkor gyerekmagasságban legyen akasztós része is a szekrénynek. Itt használjatok gyerekméretű vállfákat.
 • Ruhából ne legyen túl sok elöl, de jó ha van választási lehetőség. Ha megtehetjük, csak az évszaknak megfelelő ruhák legyenek elöl / a gyermekünkek kezelhető helyen, így elkerülhető, hogy télen gyermekünk rövidnadrágba akarjon felöltözni.
 • A ruhák legyenek könnyen felvehetőek és levehetőek, ne legyenek túl szorosak, ne legyen rajtuk túl sok gombolni, csatolni, cipzározni való részlet. És legyen kényelmes, szaladgáláshoz, játékhoz megfelelő.
 • Ha igényli a gyerekünk, ide is állíthatunk be kisszéket, amire le lehet ülni a zoknihúzáshoz.
 • Ha tehetjük, helyezzünk el a térben egy tükröt, amiben meg tudja magát figyelni öltözködés közben vagy utána.
 • Díszítsük a teret képekkel, növényekkel.
Öltözködő print fiú, borító