Öltözködő

5,495 Ft

Az öltözködő kártyacsomag célja, hogy játékos módon segítse a gyerekeket (1,5 évestől óvodás kor végéig) az önállóságban az öltözködés, ruhaválasztás terén és az ehhez kapcsolódó mindennapi tevékenységekben! A kártyacsomag felhasználásával játszva tanulhatnak az időjárásról, évszakokról és az öltözködésről, a gyerekek környezetét pedig olyanra tudjuk alakítani, hogy az az önállóságukat támogassa.

A kártyalapok matt fóliával ellátott, 350 grammos papírból készültek, grafikájuk saját készítésű.

A doboz tartalma:

 • Viseleti elem kártyák: ruhák, lábbelik, szabadtéri viseleti elemek és kiegészítők
  • lány ruhacsomag – 62 db kártya
  • fiú ruhacsomag – 54 db kártya
 • 4 db évszak kártya: tavasz, nyár, ősz, tél
 • 10 db időjárás kártya: napos, felhős, részben felhős, esős, viharos, havas, jégeső, köd, szeles, szivárvány
 • Használati útmutató
Öltözködő – Fiú
Öltözködő – Lány
Cikkszám: N/A Kategória: Címkék: , , ,

A viseleti elem kártyák a játékokon keresztül segítenek megismerni a ruhadarabokat, az időjárás- és évszak kártyákkal kombinálva pedig az adott időszaknak megfelelő öltözet megismerését, kiválasztását segíthetik.

A kártyákat tudjátok használni a mindennapokban és játékhoz is. Az alábbi leírásban javaslatokat és játékötleteket találtok a kártyák mindennapi használatához, azonban nincsenek zárt keretek – nagyon örülök ha megmutatjátok, ti hogyan használjátok! Alakítsátok az igényeitekhez és a szokásaitokhoz. Minden megoldásra kíváncsi vagyok, örülök, ha megosztjátok velem!

Hogyan használjátok a kártyákat a mindennapokban?

A kártyákat egy, a gyerekek számára előre kialakított környezet kiegészítéseként érdemes használni. Ez a környezet a lehetőségeinkhez, a lakóterünkhöz mérten igazodik a gyerekek igényeihez, méretéhez, ahol saját ruhadarabjaikat elérik, kezelni és pakolni tudják, lehetőleg mindennek kijelölt helye van, átlátható és nem zsúfolt, az öltözködéshez szükséges eszközök (pl. kisszék a kényelmes cipőfelvételhez) a rendelkezésükre állnak.

 1. Az öltözködő szekrény mellé, vagy magára a szekrényre tegyétek ki, erősítsétek fel azokat a ruhadarabokat, amik reggel elinduláskor, vagy a nap elkezdéséhez szükségesek! Ha az segítséget jelent, a felvétel sorrendjében rakjátok ki a kártyákat. Ezeket évszakonként az időjárásnak megfelelően cseréljük, lehetőleg ne egyedül, hanem a gyerekkel együtt. Így mindig szem előtt lehet nekik, hogy milyen ruhadarabokat kell felvenniük, egyedül tudják ellenőrizni magukat, hogy minden ruhadarabot felvettek-e.

  Tipp: A ruhaválasztást segíti, ha nincsen túl sok elérhető ruhadarab. Ha megtehetjük, mindig csak az évszaknak megfelelő darabok legyenek elöl.

 2. Az 1. ponthoz hasonlóan a bejárati ajtó mellé, ahol a kabátokat, cipőket tartjuk helyezzük el azokat a kártyákat, amik a kinti ruhadarabjaikat mutatják. Itt érdemes cserélgetni az évszak és időjárás kártyákat is, az adott időjárásnak és évszaknak megfelelően. Az időjárás kártyákat akár naponta is cserélhetjük, lehet ez egy fix pontja a napi készülődésünknek. Segíti a gyerekeket a fókuszálásban, koncentráltabban és gyorsabban tudnak elkészülni, szintén saját magukat tudják vele ellenőrizni, hogy minden megvan-e? Az önálló öltözködés nem egyik napról a másikra válik a gyerekek mindennapjaivá, hanem egy igen hosszú folyamat, amely mindkét fél (szülő és gyerek) részéről kitartást és türelmet követel. Lesznek benne könnyebb és nehezebb időszakok is!

+ 1. Utazáskor készítsd elő a megfelelő ruhakártyákat (ha már ismeri a számokat az óvodás, akkor számkártyákat is használhatsz mellé), ez alapján pedig össze tudja készíteni a saját úti csomagját! Élvezni fogják, hogy ők válogathatnak!

+ 2. A viseleti elemek, évszakok és időjáráskártyák alatt fel van tüntetve azok neve is nyomtatott nagybetűvel, így a betűkkel ismerkedő óvodások számára ez is segítség lehet.

Hogyan játszhattok a kártyákkal?

Ismerkedés a viseleti elemekkel, időjárással és évszakokkal. Nem szükséges minden esetben az összes kártyával játszanotok, válaszd ki nyugodtan a számotokra érdekes, évszaknak megfelelő vagy épp az adott játékhoz passzoló elemeket. Kisebb gyerekeknél egyszerűsíts és használj minél kevesebb kártyát!

 1. Terítsétek ki az évszakkártyákat, majd válogassátok szét a viseleti elemeket évszakok szerint! Közös elemeknél rakjátok a ruhakártyákat a két évszakkártya közé. Kisebb gyerekekkel csak egyértelmű ruhadarabok legyenek elöl, így nem zavarodik bele, hogy mit, mikor lehet hordani. Nagyobb gyerekekkel akár érdemes csak egy-egy viseleti elem típust (fejfedők, lábbelik, kabátok) szortírozni.
 2. Az évszak- és időjárás kártyákhoz rakjatok össze különböző szetteket! Egy évszak kártya mellé akár több időjárás kártyát is használhattok. Játszhatjátok úgy is, hogy kitaláltok egy programot, és ahhoz szeditek össze, miket vennétek fel (pl. menjünk szánkózni/strandra stb.)!
 3. Készíts elő évszak- és időjárás kártyákat a hozzájuk passzoló ruhadarabokkal, de mindegyik pakkban legyen egy kakukktojás, ezt kell megkeresni! Pl. egy téli sapka a nyári ruhák közt. Ha ez már jól megy, mindenki készítsen a mellette ülőnek “kakukktojás” szettet.
 4. Pakoljatok ki több viseleti elem kártyát és játszatok „én látok egy… pirosat / fejre valót / téli ruhát / S-hanggal kezdődőt!” stb., amilyenből egyet minél gyorsabban találnia kell a másiknak/többieknek. A variációk lehetősége végtelen, a felhasználási mód tőletek és a gyerek(ek) érdeklődésétől függ.
 5. Rakjatok le középre egy évszak (ha nehezíteni akartok, akkor hozzá még egy időjárás) kártyát. Osszátok szét egymás között a viseleti elem kártyákat, annyi felé, ahányan vagytok! A kártyák legyenek lefordítva a kezetekben. Számoljatok háromig és egyszerre tegye le mindenki a lefelső lapot! Aki az adott évszakhoz /időjáráshoz passzoló kártyát tett le, és először kiáltja, hogy “Jó!”, az viszi az összes kirakott kártyát. Ha senki nem tett le passzoló viseleti elemet és nem is kiált, vagy egyszerre kiáltanak helyesen, az a kör lent marad, és a következő nyertes viszi azokat a lapokat is. Az nyer, aki a végén több lapot tudott összegyűjteni! Ha valaki rosszul kiált, két játékos esetén a másik nyeri a kört, több játékosnál pedig minden játékosnak adnia kell egy lapot a saját nyeremény-paklijából (kicsi gyerekeknél a büntetés részt nyugodtan el lehet hagyni). Biztos vagyok benne, hogy használat során nektek még több játékötlet az eszetekbe fog jutni!

Érdekelhetnek még…