Barion Pixel
Madáretető tobozból, almából

Madáretető tobozból, almából

A gyerekeknek nagyon jó érezni és megtapasztalni, hogy a maguk szintjén igenis tudnak gondoskodni a környezetükről, tudnak gondot viselni a körülöttük élőkre, és ennek egy nagyon jó módja a téli madáretetés. Ha elkezditek, ne hagyjátok abba! Ez nem csak a madaraknak jó és szükséges, hanem a rendszeresség segít a gyerekeknek is a felelősségérzet kialakulásában.

Tipp: Nem feltétlen kell bonyolult madáretetésre gondolnotok, egy egyszerű alma is megteszi, vagy cérnára fűzött almaszeletek, amit felszúrtok, illetve fellógattok a fák ágaira.

Ez kisebb totyogókkal is könnyen kivitelezhető, akik ugyan már élvezik azt, hogy enni visztek a madaraknak, azonban még nem köti le őket a bonyolult madáreleség elkészítése. Ha szeretnétek alma és toboz etetőket készíteni, mint mi, akkor olvassatok tovább! Nagyon jó kis karácsonyfa lesz belőle a madaraknak! 🙂

Ami kell hozzá:

 • Almák (teljesen jók a már kissé kásásabb darabok is)
 • Tobozok
 • Madzag
 • Szög/csavar
 • Valamilyen zsiradék/olajos magokból készült tiszta krém (mi teljesen natúr mogyoróvajat használtunk)
 • Madáreleség (ha nincsen otthon kifejezetten madaraknak szánt madáreleségetek, diót és sótlan, natúr magokat is használhattok)
 • Egyszerű formakinyomó az almákhoz
Madáretető tobozból, almából, hozzávalók
Madáretető tobozból, almából készen

Hogyan készítsd el?

Alma:

 1. Az almákat vágjátok ketté, formakinyomóval, vagy simán késsel a közepét jelöljétek ki és kaparjátok ki!
 2. A szöget/csavart szúrjátok/csavarjátok bele az alma tetejébe, addig, amíg a képeken látjátok, erre kerül majd a madzag amivel felkötitek a fára.
 3. Zsiradékból/natúr mogyoróvajból és magokból készítsetek egy masszát, ezzel töltsétek meg a fél almákat és már kész is!

Toboz:

 1. A tobozra előre kössétek fel a madzagot, amivel majd fellógatjátok, mert később bajosabb lesz :)!
 2. A tobozt jól kenjétek meg mogyoróvajjal vagy egyéb zsiradékkal és forgassátok/mártsátok bele a magkeverékbe.
 3. Ezután már mehet is a fára!