Barion Pixel
Mandarinhéj díszek fenyőágon fényfüzérrel

Díszek mandarinhéjból formakinyomóval

Erről a kézművesről az jut eszembe, hogy apukám elmesélése szerint nagymamám még a dinnye héját se dobta ki, hanem szépen felszeletelte és cukros lében édességként (azt ne kérdezzétek, hogy hogyan) el is tette. Noha az összehasonítás nem teljesen állja meg a helyét, a mögötte lévő gondolatisággal, miszerint használjunk fel mindent, amit tudunk a háztartásunkban, már összecseng a mandarinhéjak újrahasznosítása. Persze a gyerekeink nem ebből az egy esetből kiindulva fognak a környezettudatosabb életmód mellett dönteni, hanem sok-sok ilyen apró közös lépésből válhat ez nekik természetessé.

Ami kell hozzá:

  • Sok-sok vékony héjú mandarin
  • Egypár éhes száj, akik a mandarint elfogyasztják
  • Kisméretű, tetszőleges formájú formakinyomók
  • Vékony madzag
  • Vastagabb lyukú tű, esetleg zsákvarrótű
Szív alakú mandarinhéj díszek
Csillag- és szív alakú mandarinhéj díszek

Hogyan készítsd el?

  1. A mandarinhéjakat hámozzuk le úgy, hogy minél nagyobb darabokban jöjjön le a gyümölcsről
  2. Nyomjatok ki a héjakból különféle formákat a formakinyomókkal
  3. Tűvel kilyukasztva őket alkalmassá válnak arra, hogy a madzagot belefűzzétek és így felakasztható díszekké váljanak!

A nagyobb ovisok már ügyesen segíthetnek az egész folyamatban a hámozástól elkezdve a „varrásig”. Ha kicsikkel is dolgozunk együtt, akkor egy-két mandarint nyugodtan áldozzunk be arra, hogy ők is pucolhassanak (hiszen ennek használható héja aligha marad majd), majd egészséggel elfogyasszák a tartalmát!

A kinyomott formákat egyesével és girland szerűen is felfűzhetitek. Nálunk most falidísz lett belőle, de kiváló még karácsonyfadísznek és ajándékkísérőnek is!