Barion Pixel

Reggeli és esti rutin kártyák

5,995 Ft

Milyen a jó rutin/ritmus?

Utóbbi elnevezés talán azért szerencsésebb, mert rávilágít arra, hogy tulajdonképp nem egy merev rendszerről van szó, hanem egy folyton alakuló ritmusról. A jó rutin a családunkat, békés hétköznapokat szolgálja, a megfelelő keretek mellett szabadságot ad, élhetővé, szerethetővé teszi a mindennapi feladatokat. Továbbá rugalmasan alakítható a gyermekek életkorával, folyton változó élethelyzetünkkel együtt.

Ebbe a csomagba a nap két legnehezebb, szülők számára is legnagyobb nyomással járó időszaka került bele, a reggeli készülődés, indulás és az esti lefekvés. Szeretném, ha a kártyacsomag tudna titeket abban támogatni, hogy ezekre ne csak feladatként tekintsetek, hanem a megfelelő ritmus kialakításával lehetőséget kapjatok szeretetteljesen, kapcsolódva megélni a mindennapjaitokat.

A csomag tartalma

Összesen 69 db kártyalap (ebből az órát ábrázoló 8 db lap kétoldalas) + 3 db nyitólap és használati utasítás (összesen 72 db, 6×6 cm-es lap) 350 g papíron, matt fóliával, lekerekített sarkokkal, saját grafikával ellátva.

A csomag használatba vétele előtt mindenképp olvasd át a teljes használati utasítást, amit lejjebb görgetve olvashatsz el. Itt találhatod meg a tevékenységek részletes listáját is!

Elérhetőség: Készleten

Milyen helyzetekben segíthet neked a csomag?

 1. Ha a mindennapi rutinotokat szeretnéd jobban elmélyíteni, vizuálisan alátámasztani.
 2. Ha a mindennapi rutinotok során egyes lépéseknél, feladatoknál nehézségekbe ütköztök.
 3. Ha motivációt keresel gyermekednek a napi rutinfeladatok elvégzésére.
 4. Ha nehézségetek van a mindennapi rutin, ritmus megtalálásával, kialakításával.
 5. Ha új elemeket szeretnél bevezetni a napi rutinotokba.
 6. Új élethelyzet, élethelyzetbeli változás esetén, ami kihatással van a mindennapi rutinotokra.
 7. Ovi-, bölcsi- és iskolakezdéskor, hogy megkönnyítsd a reggeli és esti rutinváltozást, könnyebb legyen hozzászokni az új menetrendhez.
 8. Kistestvér érkezésekor, hogy elmélyítsd a nagyobb testvér(ek)nek biztonságot és kapaszkodót nyújtó reggeli és esti ritmust. 
 9. Ha számodra is segítség, hogy vizualizáljátok, sorrendbe rakjátok, csoportosítjátok a reggeli és esti rutinfeladatokat.

A csomag felépítése, tevékenységek

A csomagban reggeli és esti rutinhoz kapcsolódó tevékenységeket találtok. Több tevékenység duplán is szerepel benne, hogy az esti és reggeli rutinba is bele tudjátok illeszteni. Szeretném, ha a csomag hosszú távon tudna titeket kísérni a bölcsis korosztálytól egészen az általános iskola 1-2. osztályáig, ezért ennek megfelelően kerültek bele a különböző tevékenységeket ábrázoló kártyák. Nem elvárás, hogy ezeket egy életszakaszotokban egyszerre használjátok – ahogy a rutinnal is, a kártyák használatával is legyetek rugalmasok!

A tevékenység kártyák mellett a csomagban óralapos kártyákat is találtok. Az óralapos kártyák egyik felén előre meghatározott idő szerepel, a másik felén pedig üres óralapok kaptak helyet, melyre magatoknak rajzolhatjátok rá a megfelelő állású mutatókat, így jelölve a számotokra fontos időpontokat. A mutatók rajzolásához használjatok alkoholos filcet!

Hogyan kezdjetek neki?

Nézzétek végig közösen a  csomagot, beszélgessetek a képekről, beszéljétek meg, hogy a gyerekeknek mi jut eszébe az egyes ábrákról (nyugodtan térjetek el a kártyák hátoldalán lévő megnevezéstől az igényeitek szerint). Válogassátok ki azokat az elemeket, amik rátok vonatkoznak, számotokra most fontosak, vagy épp nehezebbek, esetleg új, bevezetésre kerülő pontok az esti és a reggeli készülődésben. 

Hogyan vizualizáljatok?

A kiválasztott képeket helyezzétek ki sorrendben a falra, szekrényre, ajtóra, csíptessétek képkeretbe stb. (számos módja van a kártyák kihelyezésének, találjátok meg a legjobbat, rendezzétek át, ahányszor csak igénylitek). Pár napon át kövessétek együtt az elvégzett, elvégzésre váró feladatokat. Ez nektek is segít és a gyerekeknek is. A kicsiknek ez a képi megjelenítés különösen hasznos, mivel így sorrendben látják az egymást követő teendőket. Ők még nem igazodnak órához, az események ritmusát érzékelik. Itt a cél egy olyan ritmus megtalálása, ami nektek, mint család megfelel. Akár mesélhettek is nekik a napjukról a kártyák alapján! Az órával ismerkedő nagyobbaknak, a nagycsoportosoknak, kisiskolásoknak építsétek bele az óralapos kártyákat is.  A kihelyezett kártyák nagyobbaknak, akik egy-egy folyamat önálló elvégzését gyakorolják, önellenőrzésre is használhatóak.

Vannak olyan gyerekek, akiknek nagyon sokat segít, motivációt nyújt ha az elvégzett feladatokat jelölni tudják. Ilyenkor alakítsd úgy ki a rendszert, hogy az elvégzett kártyákat meg tudják fordítani, vagy pedig egy jelölő mentén, akár csipesszel, gyönggyel vagy bármi egyéb eszközzel jelölni tudják éppen hol tartanak. 

Azért tartom szerencsésnek a kártya formátumot, mert így a saját igényeitekhez igazodva tudtok kialakítani egy olyan összetettségű rutintáblát, amilyenre nektek van szükségetek. Lehet ez egy igen összetett rendszer jelölővel, óra számlapokkal, vagy egy egyszerű, csak a főbb elemeket tartalmazó képsorozat is.

Nem a sorrend, hanem a ritmus a lényeg

Vannak olyan családok és gyerekek, ahol az adja a biztonságot nyújtó alapot, ha kifejezetten, az esetek nagy többségében ugyanúgy, egy meghatározott sorrendben végzik a reggeli és esti rutinfeladatokat. És vannak olyan családok és gyerekek, ahol inkább egy-egy fix esemény köré csoportosuló teendők a jellemzőek. Azonban bárhogyan is alakítjuk ki a számunkra megfelelő ritmust, mindig lesznek meghatározottan egymást követő cselekvések, teendők, amik sosem változnak. Figyeljétek meg a családotok, gyermekeitek igényeit, és alakítsátok ki eszerint a reggeli és esti rutint, ne féljetek azt változtatni és alakítani, ha szükséges. A kártyákat is ebben a szellemiségben használjátok! Ha valami nem a megszokott rendben ment, mert vannak kivételes napok, reggelek és esték, akkor a kártyák segítségével ellenőrizhetjük, hogy milyen eseményeken vagyunk már túl, mi az ami elhagyható, mi az aminek mindenképp meg kell lennie még pl. lefekvés előtt. 

Ne féljünk a váratlan helyzetektől! A stabil rutinnal, ritmussal rendelkező gyerekek sokkal rugalmasabbak a kivételes helyzetekben. 

Nehezebb pillanatok, feszülés

A napi ritmusotok során, különböző életszakaszokban más és más feladatnál, de sokszor előfordulnak nehezebb pontok, amin nehezebb átlendülni, esetleg ellenállásba ütköztök. Ezekben a pillanatokban szintén használhatjátok a kihelyezett kártyákat. Nézzétek meg együtt, hogy miket kell még megcsinálni pl. a meseolvasásig. Vagy, hogy muszáj fogat mosni, bármennyire is nem szeretne éppen a kisgyermekünk, mert addig nem lehet lefeküdni. Természetesen a kártyák nem fogják önmagukban megoldani ezeket a kérdéseket, de más eszközökkel együtt alkalmazva sikeresek lehetnek.

A csomagban helyet kaptak olyan kártyák is, amiket valószínűleg nem használunk minden nap. Ezeket a megadott napon adjuk hozzá a rutinhoz, így könnyítve meg a gyerekeknek pl. a hajmosást, hajszárítást, vagy körömvágást.

Motiváció

A kihelyezett rutinsorozatot használhatjuk motivációs eszközként is. Sok kisgyermeknél nagyon jól tud működni, ha látják mennyi feladatot végeztek már el, mennyi vár még rájuk, milyen ügyesek voltak. Ilyenkor tegyük megfordíthatóvá, vagy valamilyen módon jelölhetővé, elvégezhetővé a feladatokat, kártyákat. A motiváció során a belső motiváció kialakulására, kompetencia érzés növelésére helyezzük a hangsúlyt. Nagyobb gyerekeknél ebben a kártyák alapján történő önellenőrzés is segíthet.

Mennyi kártyát használjatok? 

Nem kell az összes kártyát használnotok, vagy a teljes reggeli és esti rutinsort vizualizálnotok, ha úgy érzitek, hogy az sok lenne. Kirakhattok egy rutinsorozatot úgy is, hogy csak a főbb elemeket veszitek bele. 

De koncentrálhattok egy-egy problémásabb vagy újonnan bevezetett rutinsorozatra is. Például kirakhatjátok csak a fürdés körüli teendőket, ha ez nehezebben megy, vagy éppen ellenállásba ütköztök. De akkor is nagyon jó szolgálatot tesz, ha éppen az önálló fürdés, fürdés körüli teendők azok, amiket a gyermekünk szívesen gyakorol. 

(Példa: ha a fürdésnél minden lépés jól megy, akkor elég a fürdőkád, vagy a zuhany képét használni. Azonban ha éppen a rutin részévé szeretnétek tenni azt, hogy gyermeketek a szennyesbe is kidobja  a ruháját maga után, akkor ezt a kártyát is tegyétek mellé, ezzel vizuálisan is ráerősítve erre a lépésre.)

Különböző korosztályok

Más és más korosztálynál az egyes kártyák más jelentéssel bírhatnak. Beszéljük meg előre a gyerekekkel mit is értünk alatta, mi lenne az az új rutin, amit épp be szeretnénk építeni. Pl. a mosogatógép kártya esetében egy kisiskolás már vacsora után segíthet lepakolni a teljes asztalt és mindent berakni a gépbe. Tőle elvárható, hogy bizonyos időnként végigvigyen önállóan, vagy velünk együtt egy ilyen folyamatot. Míg mondjuk egy kiscsoportos számára ez elsőre nagy falat lenne, itt érdemes azt érdemes rutinná tenni, hogy a saját tányérját elpakolja/kiviszi/berakja a gépbe. 

Kistestvér érkezése

A kistestvér érkezése egy normatív krízis a nagyobb testvérnek, testvéreknek, amit több eszközzel is megkönnyíthetünk számukra. Egy ilyen eszköz lehet a nagyobb testvér(ek), számára a stabil napi rutin kialakítása, tartása a testvér születése előtt és után is, amelyben segíthetnek a rutinkártyák. Emellett több kártyát is tartalmaz a csomag, amelyek segítségével a kistestvérre vonatkozó rutinok egy részét is jelölni tudjátok, be tudjátok emelni a napba (pl. a baba etetése, altatása).

Új rutin: ovi-, bölcsi-, sulikezdés

Új rutin bevezetésekor, ovi, bölcsi, suli elkezdésekor is nagyon hasznosak tudnak lenni a rutinkártyák. Segítik az átmenetet, és az új menetrendnek a befogadását, rutinná válását is. Ezek olyan időszakok, amikor sok dolog történik egyszerre, így a vizuális alátámasztás nagy segítség lehet a kezdeti hetekben, amíg ki nem alakul a ritmus és már a kártyákra is kevésbé van szükség.

A kártyacsomag célja, hogy segítsen titeket a békésebb hétköznapokban, hogy a kereteket adó, de megfelelő rugalmasságot biztosító rutinotokban legyen idő és tér szeretettel fordulni egymás felé!

Nagy örömmel várom a visszajelzéseiteket a csomagról akár kép, akár szöveges üzenet formájában. Nagyon várom az ötleteket, hogy ti hogyan és milyen rendszerben használjátok a kártyákat.

Készül a reggeli és esti rutin csomag egész napot lefedő kiegészítése is! Amennyiben érdekel érdemes feliratkozni a hírlevelünkre!

A csomagban szereplő tevékenységek listája

 1. Jó reggelt!
 2. Beágyazás
 3. Öltözés
 4. Öltözés / ruha előkészítése
 5. Reggeli 
 6. WC használat x 2
 7. Bilizés x 2
 8. Pelus csere / pelus le- és felvétel x2
 9. Fésülködés
 10. Fésülködés, frizurakeszítés
 11. Arcmosás  x 2
 12. Kézmosás x 2
 13. Fogmosás  x 2
 14. Kisállat etetés / gondozás x 2
 15. Vitamin és / gyógyszer bevétel
 16. Uzsonna elkészítése / bepakolása
 17. Táska bepakolása
 18. Pohár víz / innivaló
 19. Indulás: öltözködés
 20. Indulás: cipővétel
 21. Indulás: sapka, naptej
 22. Indulás
 23. Rendrakás / játékok elpakolása
 24. Vacsora előkészítése
 25. Terítés X 2
 26. Vacsora
 27. Mosogatás
 28. Mosogatógépbe ki- és / bepakolás X 2
 29. Asztal leszedése, takarítása
 30. Vetkőzés
 31. Ruha bedobása a szennyestartóba
 32. Fürdés
 33. Zuhanyzás
 34. Hajmosás
 35. Törülközés
 36. Hajszárítás
 37. Körömvágás
 38. Krémezés (testápoló, krém)
 39. Pizsamába öltözés
 40. Közös minőségi idő
 41. Meseolvasás
 42. Puszi, ölelés
 43. Szoptatás
 44. Baba etetése
 45. Baba altatása
 46. Mesenézés
 47. Esti ima
 48. Beszélgetés a napról, hálaadás a jó dolgokért
 49. Jó éjszakát
 50. Lefekvés
 51. Óra: 9 óra X 2
 52. Óra: 8 óra X 2
 53. Óra: 7 óra X 2
 54. Óra: 6 óra X 2
 55. Üres óralap X 8
 56. Diavetítőzés
 57. Reggeli torna

A kártyák nem játékok, ne hagyd vele felügyelet nélkül a kisebb gyermekedet. Szájba venni tilos!

Köszönöm, hogy a Pakkli kártyáit választottad!

Pakkli 2023 – minden jog fenntartva

Reggeli és esti rutin kártyák - zsákkalReggeli és esti rutin kártyák
5,995 Ft

Elérhetőség: Készleten