Barion Pixel

Napközben – rutin csomag és képes heti tervező

7,495 Ft

Napközbeni rutin / ritmus csomag és képes heti tervező

A reggeli és esti rutinhoz kapcsolódó csomagot külön találjátok – ebben a csomagban a reggeli és esti tevékenységek nem kaptak helyet. A két csomag együtt alkot egy egységet, érdemes őket együtt használni, ha még nem rendelkezel reggeli és esti csomaggal, a teljes pakkot itt tudod beszerezni. Ha még bizonytalan vagy a rutin csomag használatával kapcsolatban, akkor érdemes a kisebb, reggeli és esti rutint lefedő csomaggal kezdeni. 

Ez a kártyacsomag lehetőséget ad arra, hogy a segítségével átgondoljátok a naponta, hetente, hétvégente, havonta, évszakonként és évente visszatérő tevékenységeiteket is, amiknek ritmusa szintén hozzáad, építi a családi életünket. 

A napközbeni rutin csomagot abban a szellemiségben alkottam meg, hogy a fent leírt napi ritmus kialakításában, megtalálásában segítsen nektek. Emellett a megfelelő heti, hétvégi ritmus, külön programok tervezésében is a segítségetekre lehet egy, de akár több különböző életkorú gyerekkel is. Meg tudjátok vele tervezni a napi ritmusotokat egy ovissal, az ovis és hétvégi napokra / betegség miatt otthon töltött időre, amikor esetleg neked még dolgoznod is kell / nyári szünet idejére. De tervezhettek vele vizuálisan napot otthon a kisebb testvérnek, amibe a nagyok becsatlakozhatnak. A nagyobb ovis, kisiskolás gyerekek heti külön elfoglaltságait (sport, zene, logopédia) is jelölni tudjátok. A “házimunka kártyákkal” motiválhatjátok a gyerekeket a feladatok elvégzésére és fel is oszthatjátok azt. A “különleges események kártyákkal” pedig várni tudjátok, vissza tudtok számolni az adott programig. A kártyák számos variációs lehetőséget biztosítanak nektek. Igazítsátok őket a saját igényeitekhez és találjátok meg vele megfelelő napi, heti, hétvégi ritmusotokat. A következetes hozzáállás mellett a vizualizáció, képes megjelenítés az, amivel a legtöbbet tudunk tenni egy ilyen ritmus kialakításáért.

A csomag tartalma

Összesen több, mint 100 db, 6×6 cm-es kártyalap 350 grammos papíron, matt fóliával, lekerekített sarkokkal, saját grafikával ellátva.

A csomag használatba vétele előtt mindenképp olvasd el a teljes használati utasítást, amit lejjebb görgetve találsz. Itt találod a csomagban szereplő tevékenységek teljes listáját is.

Elérhetőség: Készleten

A jó napi ritmus, rutin jellemzője, hogy nem órához (perchez) kötött, és habár természetesen van egy adott idősáv, amikor általában végzitek a dolgokat, inkább az események sorrendisége, ritmusa a fontos. A jó napi rutin, ritmus elengedhetetlen a kisgyermekek megfelelő fejlődéséhez. A kicsiknek az ismerős ritmus megnyugvást és komfortérzetet nyújt. A jó napi ritmus az ismétlődésre épít, de amellett, hogy az ismerős elemekkel könnyebbé teszi a kicsik számára az átmeneteket, váltásokat (pl. étkezés, pihenés között), megfelelő mennyiségű időt is hagy a szabad játékra, spontán tevékenységekre, arra, hogy kapcsolódjatok, megéljétek a gyermekkort, annak minden szépségével együtt. 

Milyen helyzetekben segíthet neked a csomag?

 1. Ha a mindennapi rutinotokat szeretnéd jobban elmélyíteni, vizuálisan alátámasztani.
 2. Ha a mindennapi rutinotok során egyes lépéseknél, feladatoknál nehézségekbe ütköztök.
 3. Ha motivációt keresel gyermekednek a napi rutinfeladatok elvégzésére.
 4. Ha nehézségetek van a mindennapi rutin, ritmus megtalálásával, kialakításával.
 5. Ha új elemeket szeretnél bevezetni a napi rutinotokba.
 6. Új élethelyzet, élethelyzetbeli változás esetén, ami kihatással van a mindennapi rutinotokra.
 7. Ovi-, bölcsi- és iskolakezdéskor, hogy megkönnyítsd a reggeli és esti rutinváltozást, könnyebb legyen hozzászokni az új menetrendhez.
 8. Kistestvér érkezésekor, hogy elmélyítsd a nagyobb testvér(ek)nek biztonságot és kapaszkodót nyújtó reggeli és esti ritmust. 
 9. Ha számodra is segítség, hogy vizualizáljátok, sorrendbe rakjátok, csoportosítjátok a reggeli és esti rutinfeladatokat.

A csomag tartalma

A csomag tartalmát különböző kategóriákra lebontva találjátok meg a lap alján. Természetesen ezek a kategóriák átjárhatóak. A tevékenység megnevezése mellett zárójelben találod, hogy mit fogsz látni a képen. Ha valamilyen tevékenység kártyát esetleg hiányolsz érdemes végigolvasni a Reggeli és az esti rutin kártyák tartalmát is, mert lehet, hogy abban megtalálod (pl. Szendvics készítés, sapka és naptej stb.)!

A kártyák jelentése

A kártyák hátoldalán olvashatjátok, hogy egy-egy kártya elsődlegesen milyen jelentéssel bír, mire szántam. A leírás nem véletlenül található a kártyák hátoldalán, hiszen az csak ajánlás jellegű. Az elképzeléseitek szerint adjatok új jelentést a kártyáknak, akár újra és újra, ruházzátok fel őket ti a nektek tetsző tartalommal, így szabjátok személyre, a ti családotok igényeihez a csomagot. 

Pl: vonat kártya: a hátoldalán szereplő szöveg: utazás vonattal. Milyen egyéb jelentéseket adhatunk még neki?

 • Utazás vonattal
 • Vonat nézés a vasútállomáson, felüljárón
 • Minden délután megyünk apa elé a vasútállomásra
 • Megyünk valaki elé a vasútállomásra
 • Kirándulás a Vasúttörténeti parkba
 • Kirándulás a Közlekedési Múzeumban stb.

Helytakarékosság céljából van néhány lap, aminek a hátoldalán nem szöveg, hanem szintén egy másik tevékenység található. Ezek nem a motivációra is szolgáló kártyák, hanem tevékenységeket jeleznek, ilyenek pl. a sport kártyák. 

Hogyan használhatom a csomagot?

Válasszatok ki egy nyugodt órát, amikor átgondoljátok, hogy hogyan is néz ki egy-egy napotok. Ha eddig nem igazán volt ritmus az életetekben akkor érdemes keresni egy-két fix pontot és onnan felépíteni a rutint. Ne féljetek idővel és az igényeitek alakulásával változtatni, módosítani. Kisebb gyerekek esetében ti nézzétek végig a kártyákat, a nagyobbakat pedig nyugodtan vonjátok be a folyamatba. A csomag tartalma a következő témák köré épül fel:

 1. Napi rutin, ritmus: 
  1. Rakjátok ki sorrendben a napi ritmusotokban szereplő tevékenységeket! A teljes naphoz szükségetek lesz a Reggeli és esti rutin kártyákra is. Érdemes néhány fix pontnál megtörni a sort és külön oszlopba/sorba, jól elválasztva kirakni a tevékenységeket. Pl. mit csinálunk reggeltől délutáni alvásig, délutáni alvástól vacsoráig, vacsorától lefekvésig.
  2. Annak, hogy ezt hogyan valósítjátok meg, számos módja lehet: ajtóra, szekrényre kiragasztva, felcsipeszelve, mágnessel felrakva stb. A megvalósítás rajtatok múlik, hogy a saját igényekre tudjátok szabni.
  3. A csomagban nagyon sok kártya van, amiknek nem az a céljuk, hogy betáblázzák a napotokat, hanem az, hogy megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbb kártyákat. A kevesebb néha több. Kicsiknek egyszerű, jól követhető napi rutint jeleníts meg. Nagyobbaknak pedig variálhatjuk!
 2. Házimunka, kerti munka: 
  1. A csomagban külön találjátok ezeket a tevékenységeket, amiket beleilleszthettek a napi rutinotokba is. A csomag nem tartalmazza az összes házimunkát, csak azokra koncentrál, amiben részt tudnak venni a gyerekek is.  Egyrészt ez segítség lesz nektek is, hogy szervezetten tudjátok rendben tartani a dolgokat, másrészt segítség a gyerekeknek is, mert látják, mikor miben tudnak részt venni, miben tudnak segíteni.
  2. Kisebbekkel érdemes ezeket amennyire csak tudod, együtt csinálni, úgyis ott vannak melletted. A kicsit nagyobbakat pedig érdemes bevonni, akár a kártyák segítségével is. Ezzel személyre szabottan tudsz feladatokat osztani nekik. 
  3. Hogyan tudsz motiválni a kártyákkal: A napi feladatokat beépítheted a napi rutinba (de szét is oszthatod), a heti feladatokat, pedig egy heti naptárban szét is oszthatod a nagyobbak között. A kártyákkal motiválni is tudsz, ha megfordíthatóvá, vagy leszedhetővé teszed őket.
 3. Alvás, pihenés: Külön fókuszt kaptak az alvásra, pihenésre vonatkozó kártyák. Vannak kisbabás kártyák is, hogy elősegítsék a testvérek közötti dinamikát.
 4. Heti ritmus: A csomag képes heti tervezőként is funkcionálhat, amiben tudod jelölni a gyerekek heti elfoglaltságait. Sport, logopédia, torna egyéb fejlesztés. Ennek sem az a célja, hogy támogasson titeket a túlzsúfolni a heteiteket, hanem hogy jobban átláthatóvá, vizualizálhatóvá tegye a gyerekek számára. Emellett tudod jelölni az egyéb heti ismétlődő programokat, feladatokat is, pl. orvoslátogatás, posta, templom, nagyszülőzés stb. Ehhez ingyenesen letölthető heti nyomtatható tervezőt találsz a honlapon (megjelenés hamarosan!). Több gyerek számára akár több külön heti tervezőt is készíthetsz.
 5. Kapcsolódásra fókuszáló kártyák: Szerettem volna, ha a csomag nem csak a tevékenységekre, feladatokra fókuszál, hanem teret ad egy olyan szemléletmódnak, ahol idő van a szeretetteljes kapcsolódásra, legyen szó szülő-gyerek kapcsolatról, nagyszülő-unoka kapcsolatról, vagy akár testvérkapcsolatról. Éppen ezért több olyan kártya is került a csomagba, ahol ebből az irányból tudjátok megközelíteni a napi ritmusotokat. Pl. van külön gyerek idő apával, anyával, családi idő stb. Ezek a kártyák érzelmileg megterhelőbb időszakban nagyon sokat tudnak segíteni. Például kistestvér érkezésekor segít nektek is, hogy a nagynak is jusson megfelelő figyelem, úgy, hogy ezt ő is előre várja és látja is, hogy nem fog elmaradni. De ezeket a kártyákat számos más esetben is szépen tudjátok a családotok igényeihez igazítani. És bármelyik másik, a csomagban szereplő kártyát is használhatjátok erre, legyetek kreatívak! 🙂 Pl. ha az egy visszatérő közös program apával, hogy elvisz valakit autót mosni, akkor az autó kártyát például használjátok erre!
 6. Apa, anya dolgozik: A csomagban helyet kapott egy anya és apa dolgozik/laptop előtt ügyet intéz kártya is. Ez azokon a napokon lehet segítség, amikor akár szünet, akár betegség, akár bármi más okból a gyerek mellől otthonról kell dolgoznotok, ügyeket intéznetek. De akár a szerszámosládával, autóval stb. is jelezhetitek, hogy apa mikor megy dolgozni.
 7. Menjünk ki: A csomagban sok olyan kártyát találtok, ami a szabadban töltött időre fókuszál. Évszakonkét is találtok egy-egy menjünk ki a szabadba kártyát. Válasszátok ki, hogy mikor melyik kártya az, ami a leginkább lefedi a ti tevékenységeiteket. Lehet, hogy tavasszal, nyáron a játszótér kártya, télen pedig a séta, bicikli kártya, hiszen akkor hideg van, kevésbé lehet odakint játszani. Kimenni fontos és jó, menjetek ki minél többször!
 8. Különleges alkalmak kártyák: Ezek extra, ajándék lapként kerültek a csomagba, hiszen nem lehet minden különleges alkalmat megrajzolni, de mégis szerettem volna, ha valahogyan részei lesznek a csomagnak. Ezekkel a lapokkal előre jelezhetitek a különleges alkalmakat, egy utazást, vagy szülinapot, esetleg múzeum látogatást, kirándulást. Belekerülhet a napi, heti rutinba, esetleg külön visszaszámlálóval lépegethettek az adott alkalom felé.

A csomagban szereplő tevékenységek listája

Az alábbi KATEGÓRIÁK találhatóak a csomagban, 100 egyedi rajzolt képpel, összességében több, mint 100 lapon. A (re) jelölést kapott tevékenységek szerepelnek a reggeli és esti rutin csomagban is, ugyanazzal a grafikával lettek áthozva.

ÉTKEZÉSEK, KONYHAI TEENDŐK

 1. Tízórai és uzsonna (alma+ keksz)
 2. Tízórai és uzsonna (kalács + joghurt)
 3. Tízórai és uzsonna (mandarin + mag)
 4. Ebéd 
 5. Terítés (re)
 6. Ebéd főzés, (lábas, fakanál, hagyma, só)
 7. Ebéd főzés, előkészítés (anyuka zöldséget vág – kisfiú tányért pakol)
 8. Sütemény sütés (tál, liszt, keverő kanál, tojás)
 9. Befőzés (lekvárok, savanyúság) 
 10. Mosogatógép ki és bepakolás (re)
 11. Mosogatás (re)
 12. Asztal letörlése (re)

JÁTÉK

 1. Szerepjáték (baba, kiskonyha dolgok, orvosi táska)
 2. Építő játék (fakocka, szivárvány, dupló)
 3. Könyvek – olvasás 
 4. Kézműves (papír, olló, ceruza, festék)
 5. Zene, hangosmese hallgatás (egy hangszóró – belőle hangjegyek jönnek ki)
 6. Képernyő idő (re)
 7. Játékok rendrakása (egy kislány egy dobozba pakolja a játékokat) 
 8. Játék rendrakása 
 9. Torna (re) 

MUNKA

 1. Apa dolgozik (apa egy laptoppal dolgozik)
 2. Anya dolgozik (anya egy laptoppal dolgozik)

ALVÁS, PIHENÉS

 1. Délutáni alvás (kislány alszik az ágyban)
 2. Délutáni csendes pihenő, könyvnézegetéssel
 3. Anya altat
 4. Apa altat
 5. Anya kisbabát ringat
 6. Anya kisbabát lerakja az ágyba

HÁZTARTÁS, HÁZIMUNKA (konyhai dolgokon kívül) 

 1. Szemét kivitele (egy kéz és egy szemeteszsák)
 2. Mosogép (mosás, szárítás)
 3. Ruha hajtogatás (egy kéz ruhákat hajtogat)
 4. Seprés (kislány seper)
 5. Porszívó
 6. Felmosó és partvis
 7. Virágok locsolása (locsoló kanna, benti növény)
 8. Kutyasétáltatás
 9. Szerelés (szerszámos láda)
 10. Takarítás (tisztítószer, rongy,szivacs)
 11. Teregetes? Esetleg teregeto állvány ruhákkal ? 

KERTI MUNKÁK

 1. Kerti locsolás (kisfiú palántákat öntöz)
 2. Kerti munka 1: (Fűnyíró és gereblye)
 3. Kerti munka 2. (Kisásó, palánta, virágmag)
 4. Szüretelés, termés begyűjtés
 5. Falevél gereblyézés
 6. hólapátolás

UTAZÁS – járművel

 1. Autó
 2. Utazás városban
 3. Vonat
 4. Repülő

ÚTON, MENJÜNK KI

 1. Kismotor
 2. Futóbicikli + bukósisak
 3. Roller
 4. Séta – Babakocsi 
 5. Tekerős bicikli + bukósisak
 6. Tavasz – menjünk ki!
 7. Nyár – menjünk ki!
 8. Ősz – menjünk ki!
 9. Tél – menjünk ki!
 10. Séta (hordozóban kisbaba + még egy gyerek)
 11. Játszótér
 12. Homokozás

KAPCSOLATRA FÓKUSZÁLÓ KÁRTYÁK, KAPCSOLÓDÁS

 1. Kézfogós kártya (egy kicsi és egy nagy kéz – nagyszülő, szülő, gyerekvigyázó)
 2. Nagyszülők (egy nagymama és egy nagypapa)
 3. Apa idő ( apa nyakában ül egy kisfiú)
 4. Apa szerel egy kisfiúval 
 5. Anya idő (kirakózás anyával)
 6. Kisbaba szopizik (re)
 7. Nagyobb gyerek szopizik
 8. Kisbaba cumisüvegből eszik (re)
 9. Családi idő, szeretett személlyel töltött idő (szívecske)

EGYÉB HÉTKÖZBENI TEVÉKENYSÉGEK

 1. Bevásárlás (kosár kenyérrel és zöldségekkel)
 2. Posta (levelek szép színes bélyegekkel)
 3. Orvos (sztetoszkóp)
 4. Templom (egy templom egy dombon)
 5. Fodrász  (egy kisfiú haját vágják)
 6. Könyvtár (egy kislány a könyvtári könyvek között válogat)
 7. Gyerekek együtt játszanak – vendégség (gyöngyökkel játszó gyerekek, kisfiú, kislány)
 8. Hangszerek – zeneóra
 9. Logopédia (kislány tükör előtt artikulál)
 10. Tanulás (kisfiú papírra ír)

SPORT PROGRAMOK

 1. Foci (focilabda)
 2. Úzsás (úszószemüveg + törülköző)
 3. Kosárlabda
 4. Tánc (balett)
 5. Tánc (néptánc)
 6. Korcsolya/hoki

EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

 1. Wc (re)
 2. Bili (re)
 3. Pelus (re)
 4. Kézmosás (re)
 5. Kéztörlés

KÜLÖNLEGES ESEMÉNYEK, PROGRAMOK (ajándék kiegészítő)

 1. Születésnap (egy torta gyertyákkal)
 2. Kirándulás (egy nagy és egy kicsi túrahátizsák)
 3. Kirándulás (térkép egy kézben, iránytűvel)
 4. Utazás (gurulós bőrönd)
 5. Pancsolás (kislány úszógumiban a vízben)
 6. Bábszínház (színházi színpad)
 7. Múzeum (egy kézben két múzeumi belépő)
 8. Fagyi (egy gombóc fagyi tölcsérben)

A kártyák nem játékok, ne hagyd vele felügyelet nélkül a kisebb gyermekedet. Szájba venni tilos!

Köszönöm, hogy a Pakkli kártyáit választottad!

Pakkli 2023 – minden jog fenntartva

Napközben rutin - borítóNapközben – rutin csomag és képes heti tervező
7,495 Ft

Elérhetőség: Készleten